Моят последен ден в трети клас

August 14, 2011

Моето училище

 Моето училище се казва "Св.Св. Кирил и Методий". То носи името на двамата братя ,създали славяно-българската писменост. Нашето училище е голямо и просторно. Имаме много 
добра директорка - Мария Костова. Моята учителка се казва Наталия Янкова. Тя е много добра и мила с нас. Така мислят всички ученици от нашия клас. Класните стаи са големи и просторни. В нашата стая, която е най-хубавата има много цветя, табла, изработени от нас и много картини. Редовно подреждаме изложба с предмети, направени от нас в часа по домашен бит. Обичаме много да пишем на класната дъска. Училищният двор е място, където играят всички ученици. Любим час ни е физическото възпитание.
     Моето училище е много красиво и аз много го обичам. Обичайте и вие вашето училище!

                                                                                                                          Симона Спасова


 

 Моят любим час 

Аз обичам всички часове в училище, но моят най-любим час е физическото. Тогава играем народна топка и баскетбол. При народната топка играем на два отбора. Единият отбор избира поле, а другият - топка. Когато започнем да играем един час не ни достига и затова госпожата ни дава да поиграем още малко от междучасието. При баскетбола също се разделяме на два отбора. Играта се нарича "Ъглова топка". Вместо кош използваме едно дете, което стои в ъгъла и трябва да хване топката. Започнем ли да играем не се отказваме. Който отбор загуби се сърди. И аз често го правя. Забравям чак когато пристигна в нашата класна стая. И тогава всичко продължава добре. До следващия час!

                                                                         Вяра Николаева 


 
Моят роден край 

Моят роден край е България. Нашата страна е много красива. Има хубави гори, планини и полета. Горите са пълни с живот. В тях има зайци, сърни, лисици и други горски животни. В планините има и смесени гори. Планините в България са: Рила, Витоша, Родопи и Пирин. Най-дългата, която се простира от единия до другия край на България е Стара планина. Там е връх Ботев. В планините има много бързи и студени поточета. В реките има много риби. Река Искър, извира от Рила, лъкатуши и минава през красивото Искърско дефиле. По полетата се отглеждат жито, слънчоглед, грозде, праскови. Най-красивото поле е Казанлъшкото. Там се отглежда маслодайната роза. Толкова е красив моят роден край! Аз никога няма да го напусна.                                                                                                                               Виктория Липовянова 
 Моят любим час 

Аз обичам всички часове. Но моят любим час е математиката. Защо ли? Защото обичам да смятам, макар понякога да ме мързи. Обичам и музиката, защото обичам да пея. Искам и да танцувам, когато пея, но мисля че не мога да танцувам. Най-много мразя Човекът и обществото. Защото все не мога да запомня някоя дата или година и тогава не получавам хубави оценки. Но аз си знам защо е така. Не обичам много и да чета. Защото ме мързи да чета, но това лято ще започна да чета много сериозно.
                                                                                 Ева Спиридонова 
                                                                                                          

  Моята мечта 

Моята мечта от малка е да имам куче. Един ден попитах мама, когато порасна голяма да си имам кученце. Тя ми отговори, че за следващия ми рожден ден ще ми подари и аз от радост се замечтах...Как всеки ден ще го извеждам рано сутрин и ще си играем.Оставаше само един ден до рождения ми ден. На сутринта аз се събудих и мама каза честит рожден ден. Аз се зарадвах. Отидохме на партито. Изведнъж един човек донесе кашон. Отворих го и в него видях малко куче. Взех го и го кръстих Мики. Аз го обичам и до сега. Той е мой добър приятел! 
 
                                                                                Нина Николаева 


 Моето училище 

Моето училище се казва Св.св. "Кирил и Методий". Хубава и просторна сграда е тя! Ние сме 3а клас и нашата учителка е Наталия Янкова. Тя е много добра. Все още не сме порастнали много, но въобръжението ни е голямо. В час по Човекът и обществото е най-интересно. Това е любимия ми предмет. Нашият клас е буем, но според мен е най-умен. Всеки е добър в нещо, всеки си има любим предмет. В някои часове си тананикам така:
  Тралала, аз съм умна да Тралала,
  това е любимия ми час да !
  В час по Човек и общество внимавам аз да!
 и уча със желание да да, така е да! 
 Това е моята любима песничка! В училище е много весело и чудесно. Ходим на зелено училище и е толкова забавно, че нямам думи. 
                                                                             Мария Драганова 
 На село с кученце 

Селото ми може да е много приятно място, стига да има какво да се прави.
     Един ден от лятната ваканция отидохме на село. Баба ни посрещна с новината че си имаме ново кученце. Аз се зарадвах от новината и отидох да го видя. Дядо ме заведе до пейката под навеса. Там в едно старо палто лежеше кученцето. То се уплаши като ме видя, но се успокои като разбра, че нищо лошо няма да му направя. Научих го да тича след мен. Кръстихме го Черньо. Защото е черно на бели петна. Аз много го обичам, то е най добрият ми приятел!
                                                                                  Лъчезара Йорданова 
Царевец 

Един ден със семейството ми решихме да отидем до крепостта Царевец. Тя е изградена на стръмно място сред скалите. Когато разглеждахме при нас дойде една англичанка. Тя беше журналистка. Брат ми говори с нея и тя каза, че иска да ме снима за едно списание. Мама ми разреши. Кой знае в кое списание съм била! Там имаше една кака и един батко. Те преобличаха деца, малки и големи. Момчетата - като рицари, а момичетата - като принцеси. Аз се преоблякох като принцеса. Снимаха ме пак. След това се преоблякох и като рицар, а мама като принцеса. И двете се снимахме. Разглдахме и църквите. Беше много красиво! 
                                                                 Боянна - Ди Маринова   
 
Моят роден град 

Моят роден град е Козлодуй. В него има много забележителности. На пристанището има кораб, който се казва Радецки. С него Христо Ботев е дошъл с четата си от Румъния. В града ни има 2 паметника - на Васил Левски и Христо Ботев. Тук е най-хубавото и най-голямото училище - "Кирил и Методий". Това е моето училище. Имаме читалище, което е на повече от 100 години и голям Дом на енергетика. От едната страна на читалището има паметна плоча на всички хора от Козлодуй, които са участвали във войните. Козлодуй е единственият град в България, в който има атомна електроцентрала. В нея работят много хора. Наричат нашия град атомна столица. Аз много обичам Козлодуй и ще живея тук винаги! 
                                                                                    Диана Калчева  

     


     


     

     

    
  
 

 
 


 


 
 

Кирил и Методий

May 19, 2011
 • 24 май-Ден на славянската      писменост и култура   

 •     

  Върви, народе възродени,

   към светла бъднина върви,

   с книжовността, таз сила нова,

   съдбините си ти поднови!

   

  Върви към мощната Просвета!

   В световните борби върви,

   от длъжност неизменно воден -

   и Бог ще те благослови!

   

  Напред! Науката е слънце,

  което във душите грей!

  Напред! Народността не пада

  там, дето знаньето живей!

   

   Безвестен беше ти, безславен!...

  О, влез в Историята веч,

  духовно покори страните,

   които завладя със меч!..."

   

   Тъй солунските двама братя

  насърчаваха дедите ни...

  О, минало незабравимо,

  о, пресвещени старини!

   

   България остана вярна

  на достославний тоз завет -

  в тържествуванье и в страданье

  извърши подвизи безчет...

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 •  

   

 •            

       

                          

                                     


 
 • Лично творчество
 • Пролетни празници

             През пролетта се чества един от най-християнските празници – Великден. Съботата преди него празнувам други 2 обичани празника – Лазаровден и Цветница. На Лазаровден децата се обличат в национални носии. Обикалят къщите, събират яйца, дребни подаръци и пеят за здраве. На Цветница се събират върбови клонки, децата се кичат с тях и семейството отива на църква. После момите пускат венци по ръката, и който момък го хване, за него момата се жени. За Великден се боядисват яйца и се празнува възкръсването на Христос.

                                                                                                                                   Вяра Николаева


                                              


   

  Пролетни празници

                Моето семейство и аз празнуваме заедно пролетните празници. На Лазаровден се обличам в национална носия и обикалям къщите. Пея и казвам стихчета на стопаните за здраве и берекет. Те ми дават яйца и други лакомства. На Цветница мама и аз правим питка и отиваме на църква. Празнуваме именния ден на тати. Сутрин рано ставам и отивам на реката да пускам венец. Който го хване, за него ще се оженя. За Великден боядисваме яйцата с мама. На сутринта се чукаме с тях.

            Вие как празнувате пролетните празници?

  Русалка                               

        Дълбоко, дълбоко    в сините морски води,                                                          

  живее    русалка с руси коси.                                                 
  Момиченце младо е тя,  с опашка на риба,
  с червени уста.                                                                    
  Живее тя там,   с морския си дядо                                                               
  царица е тя,  на морската вода                                                                

                                                           Мария Драганова        

   Илияна Ганчева

   

                                                                    

                                                                                                             

                                                      

   

  Песен за приятелството

   

  Навън сме сами       

  под необятното небе,          

  под жълтите звезди.            

  Танцуваме, танцуваме, ние сами.

   

  В нашите сърца        

  грее любовта .

  Пламтим от желание

  за танци и забави.

                                     Бояна и Мария          

      


                                                    


                     

  Цветница в моето родно място

   

  Цветница е християнски празник, който се чества преди Великден. В църквата се раздават осветени, върбови клонки. Те се окичват на портите на дома, или се слагат на главата като венче за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които бил посрещнат Христос в Йерусалим.

                                                                                                             Лъчезара Станиславова


  Цветница в моето родно място

   

  Цветница е християнски празник, който се чества преди Великден. В църквата се раздават осветени, върбови клонки. Те се окичват на портите на дома, или се слагат на главата като венче за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които бил посрещнат Христос в Йерусалим.

                                                                                                         

  Лъчезара Станиславова

   

   

Пролетни празници


Пролетните празници в моя роден край още от народното съзнание са Лазаровден и Цветница. Те са празници, носещи полъха на пролетта и уханието на цветята. Лазаровден винаги е събота, а Цветница – в неделя. У нас тези празници са едни от най-обичаните християнски празници, които народът ни свързва със здравето и дълголетието, благоденствието и плодородието. На Лазаровден младите момичета изпълняват народния обичай лазаруване, за да се задомят. Те берат цветя и върбови клонки, с които украсяват вратите на домовете си. На следващия ден е Цветница. Той е последният голям църковен празник преди Великден. Великден е винаги в неделя. За този празник се боядисват яйца и се месят козунаци. Боядисването на яйца започва при изгрев слънце. Първото боядисано яйце е червено и се поставя пред иконата на Богородица. Рано в неделя християните отиват на църква, запалват по една свещ, помолват се и се прибират със запалената свещ вкъщи.

                                                                                                    Димитър Георгиев

 

Христо Ботев

May 19, 2011
 • Забавно междучасие
 •  3 брой, 2011 г.
Хайдути

 
Кой не знай Чавдар войвода,                  
кой не е слушал за него?                         
Чорбаджия ли изедник,                           
или турските сердари?                             
Овчар ли по планината,                            
или пък клети сюрмаси!                         
Водил бе Чавдар дружина                
тъкмо до двайсет години   
и страшен   беше хайдутин
за чорбаджии и турци;     
 
ала за клети сюрмаси 
крило бе Чавдар войвода! 
Затуй му пее песента 
на Странджа баир гората, 
на Ирин-Пирин тревата;
меден им кавал приглаша 
от Цариграда до Сръбско
и с ясен ми глас жътварка
от Бяло море до Дунав - 
по румелийски полета...
              
 
 


           Обесването на Васил Левски
О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш? 
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш? .

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,  
виси на него със страшна сила.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето, 
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето. 

Радецки  

Тих бял Дунав се вълнува, Горд отпреде им застана
весело шуми младият им вожд –
и "Радецки" гордо плува па си дума капитану,
над златни вълни. с гол в ръката нож

Но кога се там съзира - Аз съм български войвода
козлодуйски бряг, момци ми са тез;
в парахода рог изсвирва, ний летиме за свобода,
развя се байряк. кръв да лейме днес.

Млади български юнаци Ний летиме на България
явяват се там, помощ да дадем
на чела им левски знаци, и от тежка тирания
в очите им плам. да я отървем.

 

   


 

Лично творчество

May 17, 2011
 •  Здравей, ваканция любима!

          Морето

  Ах, море красиво, с хубави вълни,

  в тебе има много красиви водорасли.

  В теб, море красиво, весело се плъзгат

  рибки златни и червени.

  Там щастливи плуват чудни хубавици-

  белите медузи- 

  със трептящо тяло - прозрачни блузи.

                                                                    Симона  Спасова


  Мое море

  Море безкрайно, море омайно,

    привличаш ме със свойта 

  неземна  красота!

  Мечтая винаги за теб, 

  за твойте плажове безкрайни

  и водите ти омайни!

  Обичам те и искам

  винаги да бъда с теб!

                                                             Виктория Дилянова


  Морето

  Иде веселото лято

  и морето ни зове.

  Дните летни ще прекарам 

   в  къпане и плуване.

  Морската  вода е топла.

  Ще се гмуркам с радост аз.

  Със вълните ще се боря,

  силен да порасна.

                                                                 Даниел Мирославов

  На море

  Сутрин рано ставам, стаята оправям.

  После в кухнята-знам, всичко ще изям!

  Защото много е добре, когато сме на море!

  Море, море! Обичам те, море!

  В пясъка играем, бързо почерняваме.

  Рачета и миди ловим,замъци от пясъка строим.

  Защото много е добре под синьото небе.....

  и  да си на море......

  Топла  е     водата, усмивки на лицата!

  Няма да умуваме, влизаме да плуваме! 

  Много  е  добре на Черното море!

                                                               Димитър Георгиев


  Обичам морето през лятото

  Обичам морето през лятото.То е красиво и тихо.

  Това е голямото синьо море, в което живеят 

  малки рибки и рачета.Рибките танцуват в забавен танц 

  около крачетата   на децата. Рачетата  бързат да се скрият 

  в пясъка по дъното. А водата  е толкова бистра , 

  че всички миди се  виждат по дъното.

                                                                      Ева Красимирова  


                                                       

 

About Me

Наталия Янкова
Козлодуй
Наталия Янкова

Categories

Blog Archive 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola